top of page

Fibonacci Amsterdam: 243 betaalbare huurwoningen voor jongeren opgeleverd

V.l.n.r. Edvard van Luijn Rockfield - Jan-Bert Vroege Stadsdeel Oost - Dirkje Bewoner Fibonacci - Egbert Dekker Stadgenoot - Miloš Bewoner Fibonacci - Hans Meurs VORM

Amsterdam, 18 juli 2024 - Op woensdag 17 juli was de feestelijke oplevering van Fibonacci en kregen de eerste twee bewoners symbolisch de sleutel van hun nieuwe appartement. Fibonacci bestaat uit 49 sociale en 194 middeldure huurwoningen. Het duurzame gebouw biedt onderdak aan zo’n 350 jongeren. Zij vormen met elkaar een levendige en verbonden woongemeenschap. Fibonacci laat zien dat betaalbaar en groen wonen in het hart van Amsterdam met gedeelde voorzieningen mogelijk is. Dat bewijzen bouwende projectontwikkelaar VORM, vastgoedbedrijf Rockfield, woningcorporatie Stadgenoot en de gemeente Amsterdam met dit project.



Samen wonen, leven én sporten in Fibonacci

In de ontwikkeling van Fibonacci is veel aandacht geweest voor de leefomgeving van de toekomstige bewoners. De ligging, functies en inrichting dragen bij aan de vorming van een woongemeenschap. Zo heeft het Cohesion Woonconcept een gezamenlijke woonkamer, sport- en wasruimte en een community manager in het gebouw. Ook kunnen bewoners spullen met elkaar delen, zoals een stofzuiger of printer.



Edvard van Luijn van Rockfield: “Bij de ontwikkeling en realisatie van Fibonacci stond de leefomgeving en het creëren van een community centraal. Naast de duurzame appartementen is het woongebouw voorzien van woonconcept The Cohesion met diverse gemeenschappelijke ruimtes en organiseert de community manager events om het sociale aspect van bewoners te versterken. Fibonacci sluit perfect aan op de huidige portefeuille van Rockfield en haar investeerders om betaalbare en hoogwaardige huisvesting met gepast woonconcept te realiseren voor de doelgroep Young Professionals. Sinds 1 juli wonen, verblijven, werken en sporten de 350 enthousiaste huurders met elkaar in Fibonacci. Ook de samenwerking en het beschikbaar stellen van voorzieningen voor huurders samen met woningcorporatie Stadgenoot in één gebouw is uniek. Dat hebben we nog niet eerder zo gedaan"


Egbert Dekker, Directeur Vastgoed en Ontwikkeling bij Stadgenoot: “Fibonacci is echt een project om trots op te zijn. We laten hiermee zien dat we er voor iedereen zijn. Dus ook voor jonge starters die op zoek zijn naar hun eerste woning. Daarnaast maken we met deze 49 extra woningen de wachtlijst voor een sociale huurwoning weer iets korter. Ik ben heel enthousiast over de samenlevingsvorm. Het past goed bij onze wens dat onze huurders en hun buren zich verbonden voelen en samen werken aan een prettige plek om te wonen. Ik wens de nieuwe bewoners van Fibonacci dan ook veel woonplezier met elkaar.”



Sneller en duurzamer betaalbare woningen bouwen

De woningen zijn een kwalitatief hoogwaardige toevoeging aan stadsdeel Oost. Wonen in Fibonacci betekent betaalbaar en duurzaam leven. Bijna alle woningen hebben een energielabel van A+++. Het gebouw heeft een eigen warmte koude opslag-installatie waarop de woningen zijn aangesloten. Daarnaast worden de groene daktuinen gebruikt voor het opslaan van circa 200m3 water. Dat water wordt in droge periodes gebruikt om de planten water te geven. De daktuinen voorkomen hittestress en vormen een belangrijke plek voor flora en fauna, midden in de stad. Een natuurinclusieve toren met ook nestgelegenheid voor diverse vogelsoorten, vleermuizen en insecten. Uniek is ook dat het gebouw is opgebouwd uit kant-en-klare bouwelementen, inclusief de badkamers. Dit heeft tijd bespaard tijdens de bouw en levert ook kostenbesparing en milieuwinst op. Minder afval bijvoorbeeld. En daarnaast heeft het verminderen van vervoersbewegingen gezorgd voor een lagere CO2-uitstoot.


Hans Meurs, CEO VORM: “Met Fibonacci is een hele grote bijdrage geleverd aan de ambitie van de gemeente Amsterdam om sneller betaalbare woningen te bouwen. Een maatschappelijk opgave waar we direct ons antwoord op hebben. Met VORM 2050, één van de productiebedrijven van VORM, willen we samen met onze partners verandering teweegbrengen in de woningmarkt. We denken vanuit prefabricage en werken aan het verder standaardiseren van het complete proces. Hiermee realiseren we 20% betaalbaardere woningen en gaan we 50% sneller.”


Speciale dank

VORM, Stadgenoot en Rockfield danken alle partners, belanghebbenden en het projectteam voor hun toewijding aan het bereiken van deze belangrijke mijlpaal. 

Comments


bottom of page