ESG Beleid

Wij zetten ons in voor duurzame investeringen, het versterken van sociale cohesie en het bevorderen van transparantie en verantwoord bestuur, om blijvende waarde te creëren voor onze huurders en investeerders

Focus op duurzaamheid

Rockfield zet zich in voor het bevorderen van een duurzame leefomgeving en woonproducten, waarmee een duurzame toekomst wordt gewaarborgd voor belanghebbenden, de doelgroep en de gemeenschap die het dient. Deze toewijding wordt essentieel geacht voor het genereren van lange termijn waarde. Gespecialiseerd in het beheren van woonruimtes (i.c.m. diverse gemeenschappelijke ruimten) voor studenten en young professionals, biedt Rockfield innovatieve woonconcepten zoals ‘The Cohesion’, ‘Stunest’, en ‘Heppy’. Deze concepten zijn specifieke ontworpen gericht op het stimuleren van interactie tussen huurders en de bijdrage die dit levert aan het welzijn van de gemeenschap en persoonlijke ontwikkeling.

Om deze toewijding kracht bij te zetten, heeft Rockfield een uitgebreid ESG-beleid ingevoerd. Dit beleid zorgt ervoor dat onze investeringsbeslissingen in lijn zijn met onze bredere doelstellingen op het gebied van milieu, maatschappij en governance. Rockfield heeft hiervoor een ESG-team opgezet dat verantwoordelijk is voor het toezicht op diverse ESG-aspecten, het stellen van doelstellingen en het monitoren van de voortgang.

In lijn met de doelstellingen streeft Rockfield ernaar bij te dragen aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties (‘SDG’), specifiek gericht op relevante doelen die overeenkomen met zijn operaties.

Daarnaast is Rockfield toegewijd aan het uitvoeren van haar bedrijfsvoering op een manier die mensenrechten en waardigheid eerbiedigt en bevordert. Deze verbintenis sluit aan bij onze kernwaarden van integriteit, respect en verantwoordingsplicht, en weerspiegelt onze verantwoordelijkheid naar onze medewerkers, klanten, leveranciers en de gemeenschappen waar we werkzaam zijn.

Duurzaamheidsinformatie (SFDR)

Rockfield erkent het ‘EU-actieplan voor duurzame financiering’ van de Europese Commissie, opgericht in 2018 om de financiële sector te motiveren tot duurzame en langetermijninvesteringen. De ‘Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR)’ is een direct gevolg van dit initiatief, bedoeld om de transparantie rond duurzame investeringen in de financiële sector te vergroten. In overeenstemming met de SFDR-niveau 2 en de EU-taxonomie, is het fonds Dutch Urban Living Venture gekwalificeerd als een art. 8 fonds:

Sustainable Financial Disclosure Regulation (SFDR) – DULV

PAI Verklaring

Rockfield houdt rekening met de impact van haar investeringsbeslissingsprocessen op duurzaamheidsfactoren.

Net Zero Strategie

Gezien de wereldwijde klimaatproblematiek en de noodzaak van maatregeling in de nabije toekomst, erkent Rockfield zijn verantwoordelijkheid als vastgoedinvesteerder om het Parijs-akkoord na te leven en tegen 2050 een net-zero uitstoot van koolstof te realiseren. Rockfield heeft ambitieuze doelstellingen vastgesteld om zowel de operationele als de ingebedde koolstofemissies in haar woonportefeuilles te verminderen. Conform het Parijs-akkoord en de Carbon Risk Real Estate Monitor (‘CRREM’) maakt het gebruik van een datagestuurde benadering. Zo zet Rockfield zich in om de energie- en koolstofprestaties te verbeteren door te investeren in gebouwen die voldoen aan de meeste recente energie-efficiëntienormen. De belangrijkste doelstellingen voor net-zero koolstofuitstoot zijn:

  • Gebaseerd op de jaarlijkse reductiedoelen die overeenkomen met het Parijs-akkoord, voldoen aan CRREM Scope 1 en 2 per 2035 en voldoen aan CRREM Scope 3 per 2050.
  • Per 2030 moet ten minste 80% van de apartementen een energielabel van minimaal een A-rating hebben (momenteel is dit meer dan 90%).

GRESB

De investeringsfondsen van Rockfield zijn actief betrokken bij de prestigieuze GRESB-benchmark, een leidende wereldwijde ESG-benchmark voor tastbare activa. In 2023 wisten de woningfondsen van Rockfield hun uitstekende reputatie te handhaven door opnieuw een vijfsterrenbeoordeling te ontvangen. De DSYPH en DULV fondsen, die samen circa 3.500 operationele woningen beheren, scoorden een indrukwekkende 90 punten. Deze score vertegenwoordigt niet alleen een verbetering ten opzichte van het jaar 2022, maar positioneert de fondsen van Rockfield ook in de top van de deelnemers. In de ranglijst van duurzaamheid bevonden deze fondsen zich binnen de beste 15% van de 157 betrokken Europese woningfondsen. Daarnaast waren hun prestaties beduidend beter dan de gemiddelde GRESB-score van 75, wat Rockfield’s sterke toewijding aan duurzaamheid en operationele uitmuntendheid benadrukt.

De vijfsterrenstatus vertegenwoordigt de hoogste beoordeling die GRESB toekent, en laat zien dat de DSYPH en DULV fondsen zich binnen de top 20% van de best presterende fondsen wereldwijd bevinden die aan deze benchmark deelnemen.