Lancering pan-Europese strategie voor studentenhuisvesting met een toezegging van €500 miljoen

PARIJS/MADRID/AMSTERDAM, 17 oktober 2024 – Ardian, een wereldwijd toonaangevend investeringshuis, en Rockfield, een geïntegreerd platform voor studenten-huisvesting met kantoren in Madrid en Amsterdam, hebben een langetermijnpartnerschap opgezet om te investeren in PBSA-activa in Europa. Samen hebben zij zich ten doel gesteld om de beste activa met een sterk duurzaamheidsprofiel te identificeren, om zo de disbalans tussen vraag en aanbod in continentaal Europa te adresseren.

CBRE Investment Management, een wereldwijde belegger in real assets, doet een eerste kapitaalinvestering van €500 miljoen via zijn Indirect Private Real Estate Strategies, namens internationale institutionele beleggers.

De strategie heeft tot doel een gediversifieerde portefeuille van hoogwaardige PBSA-activa op te bouwen, met focus op Europese markten waar de vraag naar studentenhuisvesting groot is en het aanbod beperkt. Hier gaat het om onder andere Italië, Nederland, Spanje, Portugal, Duitsland en Frankrijk. De eerste investeringen worden voor het einde van het jaar verwacht.

Vooraanstaande ondewijscentra, gekarakteriseerd door een sterke concentratie van universiteiten, een groeiende studentenpopulatie en een beperkt aanbod van studentenaccomodaties, zijn van groot belang voor de strategie. De doelactiva zullen voornamelijk bestaande, reeds inkomsten genererende gebouwen zijn. Dit zal aangevuld worden met selectieve aankopen van nieuwbouwprojecten, om waarde te creëren door middel van de ontwikkeling van nieuwe studentenkamers.

Met een core+ focus richt de strategie zich op het toevoegen van waarde door het operationele rendement van de activa te verbeteren. Daarnaast streeft de strategie ernaar bij te dragen aan de wereldwijde doelstelling om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs.

  • Ardian en Rockfield gaan een strategisch partnerschap aan voor investeringen in Purpose-Built Student Accommodation (PBSA) in Europese markten.

  • CBRE Investment Management (IM) heeft namens internationale institutionele beleggers €500 miljoen aan startkapitaal toegezegd voor deze PBSA-strategie.

  • De strategie richt zich op markten met een grote vraag naar en een beperkt aanbod aan studentenhuisvesting, met name in Italië, Nederland, Spanje, Portugal, Duitsland en Frankrijk. De eerste investeringen worden nog voor het einde van dit jaar verwacht.

“We zijn verheugd om met Rockfield samen te werken aan deze unieke kans en zijn trots op het vertrouwen en de sterke steun van CBRE IM.”

– Matteo Minardi, Head of Real Estate Italy en Managing Director bij Ardian

De strategie zal gebruik maken van Ardian’s lokale vastgoedteams, met diepgaande marktkennis en sterke netwerken in vier Europese landen. Het team heeft technische en financiële expertise in alle fasen van de investeringscyclus, van deal-sourcing en due diligence tot uitvoering en asset management. Ardian heeft ook veel ervaring in en kennis van duurzaamheid, met een eigen methode om ESG-prestaties te meten en monitoren.

“Onze samenwerking met Ardian begint met een van de grootste potten beschikbaar kapitaal voor investeringen in studentenhuisvesting. Europa ontwikkelt zich tot een mondiaal onderwijscentrum, met een verwachte groei van 10% in het aantal studenten tegen 2031.”

– Wouter van den Eijnden, CEO van Rockfield,

Rockfield heeft een sterk track record op het gebied van investeringen in PBSA: in de afgelopen tien jaar heeft het bedrijf 5.000 eenheden ontwikkeld en beheerd in deze sector. Het team zal nauw samenwerken met Ardian om investeringsmogelijkheden te identificeren en diensten te verlenen op het gebied van asset- en property management en ontwikkeling.

Hoewel het investeringslandschap versnipperd is, biedt de Europese studentenhuisvestingsmarkt een aantrekkelijke en veerkrachtige groeikans. Met deze strategie kunnen we op pan-Europese schaal toetreden en profiteren van de gecombineerde expertise van Ardian en Rockfield. We zijn enthousiast over deze samenwerking en kijken ernaar uit te investeren in deze veelbelovende activaklasse.”

– Line Verroken, Senior Director bij CBRE IM Indirect Private Real Estate Strategies

Duurzaamheid staat centraal in de strategie. De activa moeten voldoen aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs met betrekking tot de uitstoot van broeikasgassen (Scope 1 en 2). Het duurzaamheidsbeleid van de strategie richt zich op het verbeteren van het duurzaamheidsprofiel van de activa en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen.

Ardian, Rockfield en CBRE IM werden respectievelijk geadviseerd door Linklaters, Garrigues en Jones Day.

Media Contacten