Smiley

  • 364 studenten woningen
  • Eigen ontwikkeling
  • Fonds DSYPH

Locatie en gebied

Smiley bevindt zich op Zeeburgereiland in Amsterdam, een snelgroeiend stadsdeel dat de afgelopen jaren een transformatie heeft doorgemaakt. Zeeburgereiland is onderdeel van een grotere gebiedsontwikkeling die zich richt op het creëren van een levendige, duurzame woon- en werkomgeving, met veel aandacht voor jonge bewoners zoals studenten en starters. Het eiland is goed verbonden met het centrum van Amsterdam via tramlijnen en fietsnetwerken. Het Smiley-complex is een kenmerkend onderdeel van deze gebiedsontwikkeling. Door gebruik te maken van modulaire prefab-woningen is het bouwproces aanzienlijk versneld, wat bijdraagt aan de efficiëntie en duurzaamheid van het project. Deze prefab-methode minimaliseert de hinder voor de omgeving tijdens de bouw en vermindert transportbewegingen op de bouwplaats.

Woningen

Het Smiley-complex bestaat uit 364 zelfstandige studentenstudio’s, variërend in grootte van 21 m² tot 31 m². Elke studio is voorzien van een eigen keuken en badkamer, en biedt moderne en functionele leefruimte voor studenten. De woningen zijn ontworpen met compactheid en efficiëntie in gedachten, ideaal voor studentenhuisvesting. Bewoners hebben tevens toegang tot gemeenschappelijke faciliteiten rondom de groene binnenplaats, zoals fietsenstallingen en wasruimtes.

Duurzaamheid

Het project behaalde een indrukwekkende GPR Gebouw-score van 4.3, wat aangeeft dat duurzaamheid een kernwaarde is in het ontwerp en de uitvoering. Door gebruik te maken van prefabricage en duurzame materialen, is het energieverbruik van het gebouw laag en is er een minimale milieubelasting. Daarnaast zorgt de slimme indeling voor optimale daglichttoetreding en ventilatie, wat bijdraagt aan de gezondheid en het comfort van de bewoners. De duurzame opzet komt ook terug in de gedeelde groene ruimtes en de energiezuinige installaties.

Woonconcept

Smiley biedt zelfstandige, volledig gemeubileerde studentenwoningen die worden verhuurd door partner DUWO. Het ronde ontwerp zorgt voor een centrale ontmoetingsplek in de vorm van een binnenplaats, waar studenten samen kunnen komen. Dit unieke ontwerp bevordert sociale interactie en creëert een sterk gemeenschapsgevoel onder de bewoners. Het project biedt ook gedeelde faciliteiten zoals fietsenstallingen en wasruimtes, die het dagelijks leven van de studenten vergemakkelijken.

Opgeleverd juli 2016

Gebouwd door: Van Wijnen

ontwikkeld door: Rockfield Real Estate

Architect: Studio ninedots

operator: DUWO